Riitalle seniorien SM-pronssia!

Julkaistu: 30.03.2015

Seniorien SM-kisat valmistuivat tämän kauden kisoista ensimmäisenä. Alkukilpailujen jälkeen miehistä kukaan ei päässyt lähellekään loppukilpailua, mutta sen sijaan naisissa Riitta Björkengren pelasi itsensä sijaluvulle neljä lunastaen sillä paikan loppukilpailuun. Samalla hän parinsa Reija Lindgrenin kanssa saavutti hopeasijan parimiehis- (tai naisis-) keilailussa, joka ratkottiin pelkän alkukilpailun perusteella.

Loppukilpailut naisten osalta pelattiin lauantaina 21.3. Kisaamaan oli kutsuttu kahdeksan alkukilpailun parasta pelaajatarta. Pelitapa oli sääntöjen mukaisesti todella yksinkertainen – aluksi pelattiin nainen naista vastaan Round Robin eli jokainen loppukilpailija pelasi yhden sarjan amerikkalaisittain muita finalisteja vastaan. Sen jälkeen pelattiin vielä sijoitussarja, jossa ykkönen ja kakkonen pelasivat vastakkain, kolmonen ja nelonen vastakkain jne. Alkukilpailun pisteet seurasivat kutakin pelaajaa tähän asti. Sijoitussarjan jälkeen kolmonen ja kakkonen pelasivat vielä kahden sarjan pudotuspelit ja siitä voittaja vielä ykköstä vastaan kaksi sarjaa. Siitä voittajana selvinnyt oli Seniorien Suomen Mestari mallia 2015.

Kuten sanottu, Riitta oli alkukilpailun jälkeen sijalla neljä noin kahdeksankymmentä pistettä jäljessä johtavaa RäMen Helvi Nybakkaa. Kärkeen oli siis pitkä matka, mutta Riitta aloitti päättäväisesti kiinni kuromisen vetäisemällä heti ekaan sarjaan 203. Seuraavat sarjat olivat 204, 167, 213, 220, 186 ja 213 eli yhteensä 1404 p/7 s. Sillä ja saaduilla bonuksilla (30 p / voitto) hän nousi komeasti toiseksi. Sijoitussarjan tulos 211 piti hänet kakkosena ja mitali varmistui. Pienenä merkillisyytenä mainittakoon, että alkukilpailussa johtanut Nybakka sai vain yhden voiton ja putosi peräti seitsemänneksi.

Sijoitussarjan lopussa sattui Riitalle pieni vahinko, sillä hän otti pallon huolimattomasti käteen ja sen seurauksena peukalohangassa oleva iho meni kaksin kerroin ja repeytyi. Huolimatta vereslihalla olevasta peukalon tyvestä Riitta taisteli urheasti ensimmäisessä pudotuspelissä Porin Tarmon Maila Virtasta vastaan mutta ei saanut enää kunnollisia heittoja aikaiseksi ja hävisi sarjoin 341 – 383. Tuloksena oli siis pronssinen mitali. Lopullinen voittaja oli Saagojen Liisa Pitkänen ja toiseksi tuli Porin Tarmon Maila Virtanen. Länsirannikko siis jylläsi – kai Torniokin lasketaan länneksi.

Seniorien SM-kisoissa oli muutakin panosta kuin kunnia. SKL oli ennen kisoja ilmoittanut että tulosluettelon neljä parasta naista ja neljä parasta miestä muodostavat Suomen maajoukkueen, joka lähtee elokuun lopulla Las Vegasiin taistelemaan Seniorien MM-kisoihin. Näin ollen myös Riitta kuuluu kyseiseen joukkueeseen ja aloittanee tehoharjoittelun heti käden kuntouduttua.

Päällimmäinen kommentti Riitalta oli paluumatkalla autossa tapahtuneessa haastattelussa: ”Olen niin onnellinen, että leijun koko ajan kymmenen senttiä penkin yläpuolella.”

Mitalistit vasemmalta: hopeaa Maila Virtanen, pronssia Riitta Björkengren ja kultaa Liisa Pitkänen