SM-viesteistä kaksi mestaruutta

Julkaistu: 11.07.2017

Viestien Suomen mestaruuksista kilpailtiin heinäkuun 8. ja 9. päivä Tampereen Ratinan stadionilla.

TuUL oli ilmoittanut viesteihin 38 joukkuetta, joista kilpailuihin osallistui lopulta 30. Seuran mitalisaaliina oli kahdeksan mitalia, joista kaksi kultaista. Kalevan maljan pisteitä TuUL keräsi 49, joka oli seuroista viidenneksi eniten. Vahvasti kohti Kalevan maljan voittoa marssiva Jyväskylän Kenttäurheilijat rohmusi peräti 96 pistettä.

Mitalien puolesta TuUL:n menestys oli sama kuin viime vuonna, mutta Kalevan maljan pisteitä saavutettiin viime vuonna 10 enemmän. Vertailun vuoksi viimeksi kun SM-viestit kilpailtiin Tampereella vuonna 2003 ja TuUL voitti Kalevan maljan, viesteistä kertyi mitaleja 14 ja Kalevan maljan pisteitä 75.

Seuran majoitus oli Varalan urheiluopistolla, mikä oli hyvä valinta. Samassa paikassa majoittui myös mm. Jyväskylän Kenttäurheilijat. Varalan myöhästyneen remontin takia nuorimmat urheilijat ja osa valmentajista majoittuivat painisalin lattialla. Tosin sitkeiden huhujen mukaan valmennuspäällikkö Ratia ei jälkimmäisenä yönä saapunut painisaliin ollenkaan.

Kaiken kaikkiaan SM-viestireissu oli onnistunut. Sää oli mainio lukuun ottamatta voimakasta sadekuuroa sunnuntaina. Kannustus TuUL:n katsomossa oli välillä niin kovaa, että eräskin kokenut kestävyysjuoksija kertoi siitä innostuneena lähteneensä liian vauhdikkaasti liikkeelle. Valmennuspäällikön kannustava puhe ja huikeat urheilijahaastattelut toisessa bussissa sunnuntain paluumatkalla olisivat ansainneet vieläkin suuremman yleisön.

Lauantaina viisi mitalia

Lauantain alkueristä jatkopaikan lunastivat M17, M19, N19, T15 ja naisten pikaviestijoukkueet. P15 aitaviestijoukkue oli finaalivauhdissa ennen harmittavaa kaatumista. Myös N17 pikaviestijoukkue olisi kyennyt finaalivauhtiin, mutta ensimmäinen vaihto lipsahti pitkäksi. Miesten pikaviestijoukkuetta ei saatu kasaan ollenkaan, mitä lienee viimeksi tapahtunut 1980-luvulla.

TuUL:n mitalitilin avasi M17 pikaviestijoukkue Jaakko Juvonen - Joonas Salminen - Eetu Kuusela - Akseli Sautila, joka juoksi hopealle ajalla 44,01. Voiton vei Suomen ennätyksen 42,38 tehnyt HKV.

T15 joukkue Edit Nurminen - Emmi Valtonen - Sonja Kuusinen - Pinja Naula paransi 14 sadasosaa alkueräaikaansa finaalissa ja sijoittui kahdeksanneksi ajalla 50,27. Muilla seuran pikaviestijoukkueilla oli hieman vaikeuksia vaihtojen kanssa, eivätkä ne kyenneet pistesijoille. Naisten pikaviestijoukkue Eeva Paavilainen - Emma Hyvärinen - Aino Paunonen - Nooralotta Neziri oli mitalisuosikki, mutta kapula ei vaihtunut toisessa vaihdossa.

800 metrin viestit olivat jännittäviä kilpailuja. 17-vuotiaiden 3x800 metrillä TuUL oli kärkikamppailussa koko ajan, mutta hyvästä ankkuriosuudestaan huolimatta Valtteri Lehtonen joutui taipumaan kolmanneksi loppusuoran kiritaistelussa. Avausosuuden juoksi Wiljami Itämeri ja toisen osuuden Robin Lainto. Kisan voitti Lahden Ahkera ja hopealle ylsi Kenttäurheilijat -58.

19-vuotiaiden naisten 3x800 metrillä voittokamppailu käytiin TuUL:n ja IF Ålandin välillä. Lopulta ahvenanmaalaiset voittivat viidellä sekunnilla. TuUL:n tasainen joukkue Anna Hyvärinen - Sunna Penttinen - Viola Järvinen sijoittui hopealle ajalla 7.01,78.

19-miesten 3x800 metrillä TuUL:n naamavärejä lainannut Naantalin Löyly juoksi Suomen ennätyksen 5.44,85. Loppusuoran kamppailussa Niklas Lainto kukisti komeasti Tomi Lehdon ja turkulaisille hopeaa ennen Espoon Tapioita ajoin 6.01,04 ja 6.01,25. Hopeajoukkueen avausosuuksilla kapulaa kuljettivat Eetu Lindholm ja Abdoullah Yousfi.

Naisten 4x800 metrillä IK Falken oli ylivoimainen voittaja. Hurjan ankkuriosuuden juossut Aino Paunonen oli lähellä nostaa TuUL:n jopa hopealle, mutta JKU:n Maria Valtanen pysyi puolisen sekuntia Paunosen edellä. Muut pronssijoukkueen juoksijat olivat Laura Valli, Silja Pelto-Piri ja Amanda Virtanen. Vallille kyseessä oli uran ensimmäinen SM-viestimitali.

Miesten 4x800 metrillä Joonas Lehtinen ja Saku Lehikoinen pitivät mustakeltaiset mukavasti kärkikahinoissa, mutta toisen vaihdon ruuhkassa joukkue putosi hieman kärkijoukosta. Hyvän osuuden juossut Elias Vuorinen toi kuitenkin TuUL:n viimeiseen vaihtoon kolmantena. Kenttäurheilijoiden ankkuri Ville Lampinen kiri kovaa loppusuoralla ja oli lopulta maalissa sadasosan edellä Robin Ryynästä. TuUL:lle siis karvas neljäs sija. IK Falken vei kultaa ja Lahden Ahkera hopeaa.

Sunnuntaina kaksi mestaruutta

Sunnuntaina juostiin alkuerät vain 4x300 metrillä, joista TuUL:n M17 ja N17 joukkueet lunastivat paikat finaaliin. 17- ja 19-vuotiaiden aitaviesteissä oli siis joukkueita niin vähän, ettei alkueriä tarvittu. Valitettavasti myöskään TuUL:lla ei ollut joukkueita näissä viesteissä.

N17 4x300 metrillä TuUL:n joukkue Sonja Kuusinen - Jenny Norkonvuo - Enni Harittu - Sunna Penttinen paransi kaksi sekuntia alkueristä ja sijoittui kahdeksanneksi ajalla 2.51,88. Myös 17-miesten 4x300 metrillä Joonas Salminen - Akseli Sautila - Robin Lainto - Eetu Kuusela paransivat parisen sekuntia alkueristä, mutta aika 2.29,01 ei aivan riittänyt mitaleille. Pronssisijaan jäi matkaa yli kaksi sekuntia.

M19 4x400 metrillä Naantalin Löyly vei kultaa kovalla SE-ajalla 3.17,13 ja myös hopeasija tuli Varsinais-Suomeen Liedon Parman juostua 3.22,65. TuUL:n joukkue Harald Spoof - Wiljami Itämeri - Lauri Moisio - Joona Forsgren sijoittui kuudenneksi ajalla 3.29,57.

Miesten 4x1500 metrillä TuUL:n joukkue Joonas Lehtinen - Matti Rauma - Niklas Lainto - Robin Ryynänen oli kärjessä kilpailun alusta lähtien. Mestaruus tuli lopulta ajalla 16.00,67. Raumalle ja Ryynäselle kyseessä oli uran ensimmäinen SM-viestimitali ja Lainnolle ensimmäinen aikuisten mestaruus. SM-mitalirohmu Lehtisellä aikuisten viestimitaleja on nyt kymmenen ja nuorten sarjoista mitaleja kertyi kahdeksan.

P15 4x800 metrillä TuUL nousi kärkeen vasta ankkuriosuudella mutta lopulta joukkue Pyry Suojanen - Matias Vesma - Mikko Vesma - Tuure Haapanen palkittiin ylivoimaisena mestarina ajalla 8.40,49. Muut mitalistit jäivät viitisentoista sekuntia. Vesman kaksoset juhlivat P15 4x800 metrin voittoa jo viime vuonna.

Naisten 4x400 metriä oli kovatasoinen. HIFK vei kultaa Suomen kaikkien aikojen neljänneksi parhaalla ajalla 3.42,39. Kakkoseksi sijoittunut JKU juoksi ajan 3.43,98. TuUL:n joukkue Emma Hyvärinen - Viola Järvinen - Silja Pelto-Piri - Aino Paunonen sijoittui pronssille ajalla 3.45,71, jolla olisi viimeisen 20 vuoden aikana useimmissa SM-viesteissä palkittu voittajana. TuUL:n joukkue on juossut kovempaa vain vuonna 1989, kun syntyi seuraennätys 3.43,26.