Salil eka, salil vika

Julkaistu: 05.06.2018

Ammattivalmentaja vetää harjoituksia ja tekee päivän aikana myös toimistohommia, mutta työ ei rajoitu virka-aikaan.


Jani Ratian ja Jenni Lindroosin työpäivistä valtaosa kuluu treenihallilla ja -salilla.

Turun Urheiluliitto työllistää ison liudan osa-aikaisia, mutta myös muutamia täysipäiväisiä valmentajia. Jenni Lindroos valmentaa seuran naistelinevoimistelijoiden edistyneintä ryhmää, jossa on nyt kuusi 11–19-vuotiasta voimistelijaaJani Ratialla on valmennettavanaan hyppääjiä, pika-aitajuoksijoita ja ottelijakaikkiaan neljä aikuisten sarjoissa kilpailevaa ja kymmenkunta nuorta.  

Valmentamisen lisäksi molempien tehtäviin kuuluu jaoston juoksevien asioiden hoitamista. Lindroos pyörittää jaoston toimintaa yhdessä neljän muun täysipäiväisen valmentajan kanssa. Hän vastaa muun muassa harjoitusaikataulujen laatimisesta Alfa Centerin tiloihin, jotka TuUL jakaa Turun Pyrkivän voimistelijoiden kanssa. 

- On suunniteltava etukäteen, milloin mikäkin ryhmä on tietyllä telineellä. Kesän aikataulut on tehty ja nyt on syksy jo suunnitteilla.


Alfa Centerin permantoharjoituksissa Lindroos antaa ohjeita voimistelijoille ja auttaa Jemina Phania voimapidossa.

Ratian viikosta valtaosa kuluu Kupittaan urheiluhallilla tai Paavo Nurmen stadionilla, jossa hänellä on myös toimistoOsan tietokonehommista hän tosin tekee kotona.  

Miehen työhön kuuluu harjoitusten suunnittelemista ja analysointia, sekä jaoston muiden valmentajien tukemista. Myös uusien valmentajien rekrytointi ja uusien yli 14-vuotiaiden urheilijoiden tutustuttaminen lajiin on osa toimenkuvaa. Vuodenajasta riippuen työlistalla voi olla myös esimerkiksi Aurajoen yöjuoksun tai koululaistapahtumien järjestelyihin osallistuminen. 

- Lisäksi tulevat hallikauden ja kesän kilpailut. Alueleireillä en enää käy, mutta loppuvuodelle on suunniteltu etelänleiriä. Siihen on käytettävä viime vuoden vuosilomat, joita en ole ehtinyt pitää. 


Jani Ratia auttaa Helen Urhoa kuntouttaman sijoiltaan mennyttä polvea jo ennen leikkausta.

Lindroosin kalenteriin vaikuttaa myös se, että yksi hänen valmennettavistaan on maajoukkueessa kilpaileva Helmi Murto. Koska PM- ja EM-kilpailujen valinnat ovat vielä auki, kesän ohjelmaa – ja lomia – ei voi vielä lyödä lukkoon. Voi myös käydä niin, että urheilija tai valmentaja valitaan yksin maajoukkuematkalle mukaan riippuen muun joukkueen kokoonpanosta. 

Maajoukkuematkojen ja eri leirien ajaksi Lindroosin on järjestettävä itselleen sijainen jaoston harjoituksia vetämään. 

- Esimerkiksi huhtikuussa olimme Helmin kanssa Moskovassa maajoukkueleirillä kymmenen päivää. Kotimaan leirit ovat tavallisesti neljän päivän mittaisia ja hiihtolomaleirit viikon. Vuodessa tulee yleensä viidestä kymmenen leiriä. 


Harjoituksen aikana Lindroos käy jatkuvaa vuoropuhelua urheilijoiden kanssa. Kuvissa Saaga Hairisto (vas.) ja Aura Heikkilä.

Valmentajan työaikaa ei kellokortilla mitata, mutta periaatteessa se on 37,5 tuntia viikossa. Työt kuitenkin elävät urheilijoiden treeni- ja kilpailukauden mukaan, eikä yhdenkään vapaapäivän pitäminen viikossa aina onnistu, jos kalenterissa on kilpailut tai leiri.

- Työajastani 30 tuntia viikossa on laskettu valmentamiseen ja loput suunnitteluun. Ylitöitä kertyymutta tavallaan tämä on työ, joka ei tunnu työltä. Lähden siksi lomilla mielellään matkoille, koska en tykkää olla kotona, jos tytöt ovat treenaamassa, Lindroos sanoo.  

Ratia on samoilla linjoilla.  

- Vaikka päivät ovat pitkiä, urheilijan kehittyminen ja onnistumiset ovat palkitsevia myös valmentajalle.


Urhon kolmiloikkakausi päättyi ennen aikojaan, kun polvilumpio meni sijoiltaan harjoituksissa. Seuraava tavoite ovat U22 EM-kilpailut reilun vuoden päästä.

Jennin viikko

Maanantai:
Aamupäivä kuluu vielä rauhallisesti viikon ainoan vapaapäivän jälkeen.
Klo 15.30–19 iltatreeni

Tiistai
Klo 7 oma salitreeni
Klo 8–10 aamutreenit yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille voimistelijoille
Treenin jälkeen aamiainen ja lehden lukeminen kotona. Sen jälkeen töitä tietokoneella lounaaseen asti. Sama toistuu myös muina viikonpäivinä.
Klo 14 tai 14.30 lounas
Klo 15–19 iltatreenit

Keskiviikko

klo 8–10 aamutreenit
Päivällä töitä koneella
klo 13.30–15 valmentajien oma balettitunti yhdessä TuUL:n ja Pyrkivän päätoimisten telinevalmentajien kanssa.
klo 15–18.30 iltatreenit

Torstai
klo 7 oma jumppa
klo 8–10 aamutreenit
Toimistotöitä
klo 15–18.30 iltatreeni, jonka jälkeen naisten telinevoimisteluvalmentajien tiimipalaverin 30 min.

Perjantai
klo 10 oma jumppa
Jumpan jälkeen lounas kaverin kanssa, jotta viikko ei menisi vain yksin kotona puurtamiseksi.
14.30–18.30 iltatreeni

Lauantai
Harjoituskaudella treenit klo 11–15.
Kilpailukaudella kisat joka viikonloppu noin parin kuukauden ajan.

Sunnuntai
Vapaapäivä, jos ei kisamatkaa. Silloin vapaapäivä maanantaina.
  Janin viikko

Arkipäivät:

Klo 8–9.15 urheiluakatemian treenit maanantaista torstaihin
klo 9.30–11.30 yleisurheilijoiden aamutreenit

Tämän jälkeen kolmena päivänä viikossa Ville Myllymäen treenit. Ratia valmentaa Myllymäkeä yhdessä Kai Kyllösen kanssa.

klo 15–17 yleisurheilijoiden vanhemman ryhmän iltapäivätreenit maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin
klo 17–19 nuorempien yleisurheilijoiden treenit, välillä myös osin samaan aikaan vanhemman ryhmän kanssa

Sopivissa väleissä toimistotöitä, harjoitussuunnitelmien laatimista ja treenien yhteenvetoja. Iltaisin myös yhteydenpitoa ulkomaalaisten kollegoiden ja urheilijoiden kanssa, joita hän auttaa…

Loppuviikko:

Keskiviikon lisäksi perjantaisin ja lauantaisin yleisurheiluryhmillä vain yhdet ohjatut treenit. Perjantai-iltapäivällä omat urheilijat ja lauantaina pika- ja aitajuoksijoiden ja hyppääjien yhteisharjoitus klo 10–13. Sunnuntaisin mahdollisesti Ville Myllymäen tai Lauri Kirkkolan treenit ohjelmasta riippuen. Kilpailukaudella ei yleensä kaksia harjoituksia päivässä tai treenit ovat lyhyempiä.
     
Jenni Lindroos

- Valmentajana: 15-vuotiaasta lähtien oman voimistelu-uran jälkeen. Päätoimisena valmentajana viisi vuotta.

- Koulutus: Filosofian maisteri Åbo Akademista, pääaine konstvetenskap eli taidehistoria. Lisäksi valmentajan ammattitutkinto, Voimisteluliiton kolmiportainen valmennuskoulutus ja kansainvälisen voimisteluliiton FIG:n toisen tason valmentajakoulutus.

- Parasta valmentajan työssä: Kun saa seurata urheilijan kehitystä alusta asti, nähdä työn tulokset ja elää tunteella mukana.

- Rasittavinta tässä ammatissa: Vanhempien asettama paine lapsen harrastamiselle. Me keskitymme harjoittelemiseen, emme pisteiden tuijottamiseen yksittäisissä kilpailuissa, koska tavoitteet on asetettu kauemmas.
  Jani Ratia

- Valmentajana: Alkaen vuodesta 1991, jolloin ensimmäiset piiri- ja alueleirit. Opintojen aikana valmentajana Jyväskylässä ja Kuubassa. Turun Urheiluliitossa vuodesta 2006 alkaen.

- Koulutus: Liikuntatieteen kandidaatti (Jyväskylän yliopisto) ja maisteri (Instituto Superior de Cultura Física Manuel Fajardo, Havanna, Kuuba). Oppipoikana pika- ja aitajuoksujen sekä hyppyjen valmentajille Kanadassa, USA:ssa ja Kuubassa. Kolmen kuukauden työharjoittelu 2016 yleisurheilun huipputiimissä USA:ssa.

- Parasta valmentajan työssä: Haasteellisuus ja mahdollisimman hyvän suorituskyvyn hakeminen. Aina on jotain parannettavaa, ja myös itseä pitää kehittää jatkuvasti.

- Rasittavinta tässä ammatissa: Loma-aikaa ei ole juuri koskaan. Urheilijat lomailevat kauden jälkeen syys-lokakuussa, mutta silloin alkavat uudet harrastusryhmät ja urheilulukion syksy. Kesällä taas on urheilijoiden kilpailukausi.

Teksti ja kuvat: Minna Uusivirta