Salil eka, salil vika

Julkaistu: 05.06.2018

Ammattivalmentaja vetää harjoituksia ja tekee päivän aikana myös toimistohommia, mutta työ ei rajoitu virka-aikaan.

Jani Ratian ja Jenni Lindroosin työpäivistä valtaosa kuluu treenihallilla ja -salilla.

Turun Urheiluliitto työllistää ison liudan osa-aikaisia, mutta myös muutamia täysipäiväisiä valmentajia. Jenni Lindroos valmentaa seuran naistelinevoimistelijoiden edistyneintä ryhmää, jossa on nyt kuusi 11–19-vuotiasta voimistelijaaJani Ratialla on valmennettavanaan hyppääjiä, pika-aitajuoksijoita ja ottelijakaikkiaan neljä aikuisten sarjoissa kilpailevaa ja kymmenkunta nuorta.  

Valmentamisen lisäksi molempien tehtäviin kuuluu jaoston juoksevien asioiden hoitamista. Lindroos pyörittää jaoston toimintaa yhdessä neljän muun täysipäiväisen valmentajan kanssa. Hän vastaa muun muassa harjoitusaikataulujen laatimisesta Alfa Centerin tiloihin, jotka TuUL jakaa Turun Pyrkivän voimistelijoiden kanssa. 

- On suunniteltava etukäteen, milloin mikäkin ryhmä on tietyllä telineellä. Kesän aikataulut on tehty ja nyt on syksy jo suunnitteilla.

Alfa Centerin permantoharjoituksissa Lindroos antaa ohjeita voimistelijoille ja auttaa Jemina Phania voimapidossa.

Ratian viikosta valtaosa kuluu Kupittaan urheiluhallilla tai Paavo Nurmen stadionilla, jossa hänellä on myös toimistoOsan tietokonehommista hän tosin tekee kotona.  

Miehen työhön kuuluu harjoitusten suunnittelemista ja analysointia, sekä jaoston muiden valmentajien tukemista. Myös uusien valmentajien rekrytointi ja uusien yli 14-vuotiaiden urheilijoiden tutustuttaminen lajiin on osa toimenkuvaa. Vuodenajasta riippuen työlistalla voi olla myös esimerkiksi Aurajoen yöjuoksun tai koululaistapahtumien järjestelyihin osallistuminen. 

- Lisäksi tulevat hallikauden ja kesän kilpailut. Alueleireillä en enää käy, mutta loppuvuodelle on suunniteltu etelänleiriä. Siihen on käytettävä viime vuoden vuosilomat, joita en ole ehtinyt pitää.

Jani Ratia auttaa Helen Urhoa kuntouttaman sijoiltaan mennyttä polvea jo ennen leikkausta.

Lindroosin kalenteriin vaikuttaa myös se, että yksi hänen valmennettavistaan on maajoukkueessa kilpaileva Helmi Murto. Koska PM- ja EM-kilpailujen valinnat ovat vielä auki, kesän ohjelmaa – ja lomia – ei voi vielä lyödä lukkoon. Voi myös käydä niin, että urheilija tai valmentaja valitaan yksin maajoukkuematkalle mukaan riippuen muun joukkueen kokoonpanosta. 

Maajoukkuematkojen ja eri leirien ajaksi Lindroosin on järjestettävä itselleen sijainen jaoston harjoituksia vetämään. 

- Esimerkiksi huhtikuussa olimme Helmin kanssa Moskovassa maajoukkueleirillä kymmenen päivää. Kotimaan leirit ovat tavallisesti neljän päivän mittaisia ja hiihtolomaleirit viikon. Vuodessa tulee yleensä viidestä kymmenen leiriä.

Harjoituksen aikana Lindroos käy jatkuvaa vuoropuhelua urheilijoiden kanssa. Kuvissa Saaga Hairisto (vas.) ja Aura Heikkilä.

Valmentajan työaikaa ei kellokortilla mitata, mutta periaatteessa se on 37,5 tuntia viikossa. Työt kuitenkin elävät urheilijoiden treeni- ja kilpailukauden mukaan, eikä yhdenkään vapaapäivän pitäminen viikossa aina onnistu, jos kalenterissa on kilpailut tai leiri.

- Työajastani 30 tuntia viikossa on laskettu valmentamiseen ja loput suunnitteluun. Ylitöitä kertyymutta tavallaan tämä on työ, joka ei tunnu työltä. Lähden siksi lomilla mielellään matkoille, koska en tykkää olla kotona, jos tytöt ovat treenaamassa, Lindroos sanoo.  

Ratia on samoilla linjoilla.  

- Vaikka päivät ovat pitkiä, urheilijan kehittyminen ja onnistumiset ovat palkitsevia myös valmentajalle.

Urhon kolmiloikkakausi päättyi ennen aikojaan, kun polvilumpio meni sijoiltaan harjoituksissa. Seuraava tavoite ovat U22 EM-kilpailut reilun vuoden päästä.

Teksti ja kuvat: Minna Uusivirta