Seuran suosituin somekasvo

Julkaistu: 21.03.2018

Kun Emilia Pöllänen venyttelee Jumppalassa, katsojia voi olla kymmeniä tuhansia.

Yhdistelmäkuva 3

Kuusivuotias Emilia Pöllänen harrastaa rytmistä voimistelua, ja käy harjoituksissa neljä kertaa viikossa. Siellä hän treenaa esimerkiksi vanteen käsittelyä, vaakoja ja venytyksiä samaan tapaan kuin muut jumpparit. Yleisöä on kuitenkin enemmän.

Tunneilta, esiintymisistä tai kilpailuista otettuja kuvia voivat nähdä tuhannet ihmiset kuvienjakopalvelu Instagramissa, jossa Pölläsellä on noin 39 800 seuraajaa. Yksittäiset kuvat keräävät helposti päälle tuhat ja videot usein yli 10 000 tykkäystä.

Pölläsellä on sosiaalisessa mediassa enemmän seuraajia kuin kenelläkään muulla Turun Urheiluliiton urheilijalla. Vertailun vuoksi esimerkiksi pääseuralla on Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä yhteensä vajaat parituhatta seuraajaa ja Paavo Nurmi Gamesilla vastaavasti noin 11 300.

Nuoret voimistelijat käyttävät Instagramia paljon, ja lajitoverit seuraavat toistensa tilejä kansainvälisesti. Pöllänen aloitti rytmisen voimistelun harrastamisen vuonna 2015, ja valmentaja Laura Hakala keksi pian, että taitavalle voimistelijalle voisi perustaa oman Instagram-tilin.

- Loin tilin jouluna 2015 vanhempien luvalla. Emilialta kysyin tietysti myös. Teemme tätä hänen kanssaan yhdessä. Otamme kuvia rennosti, ja välillä Emilia itse sanoo, että nyt otetaan kuva, tai että otetaan uudestaan, jos siitä ei tullut hyvä, Hakala kertoo.

Yhdistelmäkuva 2

Yhteisöltä kannustusta ja vinkkejä

Seuraajien määrä lähti tilin perustamisen jälkeen kasvamaan varsin nopeasti, mutta viime aikoina se on vakiintunut nykyisen määrään tuntumaan. Aluksi Hakala julkaisi kuvia joka päivä tai joka toinen päivä, mutta nyt päivityksiä tehdään kerran pari viikossa. Vaikka kuvissa ja videoissa näkyy Pöllänen tekemässä erilaisia liikkeitä sekä harjoituksia, sivun tiedoista käy ilmi, että tiliä pyörittää aikuinen.

- Julkaisemme kuvia silloin tällöin nopeasti, ja etenkin kun on jotain tapahtumia. Esimerkiksi uudesta vapaaohjelmasta ei ole vielä laitettu videota, koska sillä ei ole vielä kilpailtu.

Monille sosiaalisen median kanaville tyypillisesti myös Instagramissa muodostuu erilaisia yhteisöjä. Pöllänen seuraa omalla tilillään muita voimistelijoita sekä tanssijoita, ja hänen tiliään seuraavat etupäässä muut voimistelijat.

- Seuraajat kommentoivat onnistumisia ja lähinnä kannustavat. Suuri osa Emilian seuraajista on Yhdysvalloista, Britanniasta, Australiasta ja Venäjältä. Joskus tulee ideoita ja vinkkejä, jos kuvassa on vaikka joku uusi liike. Ja välillä joku on kysynyt myös meiltä neuvoja esimerkiksi venyttelemiseen.

Pölläsestä kommenttien saaminen on kivaa. Käytännössä hänen kontaktinsa seuraajiin rajoittuu yleensä kuvien sekä videoiden julkaisemiseen ja kommenttien sekä tykkäysten vaihtamiseen.

- Kerran tosin Turun yliopiston vappuesiintymisessä pari Emiliaa Instagramissa seurannutta tyttöä tuli kysymään, saavatko he ottaa yhteiskuvan hänen kanssaan.

Suuri seuraajamäärä on tuonut somemarkkinoinnin logiikan mukaisesti Pölläselle myös yhteistyökumppaneita. Vuoden verran hän esitteli kuvissa välillä yhdysvaltalaisen K-Bee Leotardsin jumppapukuja ja vähän aikaa myös suomalaisen Piruetin treenivaatteita. Näiden lisäksi tilillä on vilahdellut Flexifootin jalanvenytystuotteita.

- Puvut olivat kivoja, mutta nyt ne ovat jääneet pieneksi, Pöllänen sanoo.

Yhdistelmäkuva

Ei paineita julkaisemisesta

Somen ulkopuolella Instagram-suosio ei siis juuri vaikuta Pölläsen elämään. Harjoitusten ulkopuolella paimiolainen esikoululainen muun muassa lukee kirjoja. Hänen omassa puhelimessaan ei äidin toiveesta ole Instagram-sovellusta. Voimistelijan vanhemmat ovat muutenkin pitäytyneet somekuvion ulkopuolella.

- Me vain seuraamme, mitä tilillä tapahtuu. Alkuun mietimme, millainen porukka kuvia näkee ja paisuuko homma liian suureksi, Emilian isä Joonas Pöllänen kertoo.

Hakalan mukaan epäilyttävät seuraajat on estetty tililtä. Hän käy uudet seuraajat läpi, ja poistaa oudot tapaukset joukosta. Tarkkailu on paikallaan, sillä kerran verkkoon ladattua kuvaa ei sieltä enää pois saa.

- Tähän asti kaikki on mennyt hyvin. Emilia ei ehkä kyllä käsitä seuraajien määrää. Jos hän ei haluaisi, että kuvia otetaan, lopettaisimme tilin päivittämisen.

Kuvien julkaiseminen ei siis hallitse nuoren voimistelijan treenejä. Harjoitusten lopuksi voidaan leikkiä hiirenhäntää tai pelata polttopalloa, ja treenin päätyttyä osallistujat saavat kukin omaan vihkoonsa tarran.

- Parasta treeneissä ovat välineet, akrobatia ja kaverit, Pöllänen sanoo.

Yhdistelmäkuva 4

Kuvat: Emilia Pölläsen voimisteluharjoitukset ovat useimmiten Jumppalassa. Treenikaverina kuvissa Linda Kankare ja taustalla valmentaja Laura Hakala, jolta tytöt saivat harjoitusten lopuksi vihkoihinsa tarrat. Keskimmäiset kuvat ovat Pölläsen Instagram-tililtä.


Pölläsen tiliä voi seurata osoitteessa https://www.instagram.com/littlegymnast_emilia/

Teksti: Minna Uusivirta
Kuvat: Minna Uusivirta ja Littlegymnast_emilian Instagram-tili