Urheilijan kesä

Julkaistu: 05.08.2019

Heinäkuu on siirtymäkausi tai kiivasta kisakautta. Mitä urheilijat tekevät silloin, kun muut lomailevat ja röhnöttävät riippukeinussa tai möllöttävät mökillä?

Urheilijan kesänvietto riippuu tietenkin omasta lajista ja sen vuodenkierrosta. Turun Urheiluliiton huippuryhmäläisistäkin osalle kesä on hengähdyshetki ennen peruskuntokauden alkua, mutta toisille se ei tarkoita lomakautta, vaan tiivistä kilpailutahtia. 


Fanny Samppa ehtii hengähtää kesällä ennen seuraavan harjoituskauden alkua.

Töitä ja lomaa 

Kilpa-aerobikkaaja Fanny Sampalle kesä tietää off seasonia eli siirtymäkautta kilpailukauden ja harjoituskauden välissä. Kisasesonki päättyi kesäkuun alussa olleisiin SM-kisoihin, joita edelsivät vielä EM-kilpailut toukokuun lopulla.

- Kausi oli tavallista pidempi, kun se loppuu yleensä suunnilleen toukokuun puolivälissä, Samppa kertoo. 

Juhannuksesta alkoikin kuukauden loma harjoittelusta. Sen jälkeen jatkuu peruskuntokausi, johon kuuluu fysiikkatreenejä sekä uusien lajinomaisten liikkeiden hiomista ohjelmaa varten. Seuraavat kilpailut ovat edessä lokakuussa. 

Kesällä Sampalla on mahdollisuus parannella kevään ajan vaivannutta jalkapöytäänsä, jossa on todettu rasitusmurtuman esiaste. 

- Loma tulee hyvään saumaan, sillä kesä on mennyt jalkaa kuntouttaessa. Samaa vaivaa oli jo viime kesänä, jolloin jouduin pitämään kahden kuukauden treenitauon. Kevät on mennyt luovien, jotta olen pystynyt kilpailemaan. 

Henkinen paussi harjoittelusta tulee siis tarpeeseen. 

- Sitten jaksaa taas eri vaihteella treenata syksyn. Silloin ei ole tärkeitä kisoja, mutta keväällä on MM-kisat ja karsinnat, joihin tähdätään syksystä alkaen. 

Akkujen lataamisessa on auttavat lomamatkat Tanskaan ja Kreikkaan perheen kanssa, sekä muun muassa Ruisrock.  

- Haluan myös kerrankin tavata kavereita, Samppa pohtii. 

Kesään kuuluu myös syksyllä odottaviin ruotsin ja biologian ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen sekä töitä, sillä Samppa tekee töitä vuokra-asuntojen välittäjänäAsuntohelpissä. Arkisin päivät kuluvat siis vuokrasopimusten ja asuntonäyttöjen parissa.  

- Työajat riippuvat asuntonäyttöjen määrästä. Vuokrasopimusten allekirjoitustapaamiset ovat aamupäivisin ja viimeiset näytöt pidän kuuden jälkeen. Olen onnekas, kun olen saanut työn, jonka pystyy hyvin yhdistämään kesätreeneihin. 


Antti-Jussi Juntusen kesä kuluu valtaosin Ranskassa.

Ranskasta Andorraan 

Maantiepyöräilyssä keskikesä on kuuminta kisakautta. Ranskalaisessa GSC Blagnac Vélo Sport 31-joukkueessa kilpaileva Antti-Jussi Juntunen ehti tänä kesänä piipahtaa Suomeen juhannusviikolla, mutta maantie- ja kortteliajon SM-kilpailujen jälkeen matka käy takaisin Toulousen liepeille, jossa Juntunen asuu kilpailukauden ajan. 

- Ranskassa alkaa silloin neljän päivän etappikilpailu ja viikko sen jälkeen on yksi Ranskan cupin kilpailu. 

Suomessa ollessaan Juntunen ehti vetää hieman henkeä ja rentoutua. Leppoisaan menoon sopivat myös mansikoiden syöminen ja frisbeegolfin peluu. 

- En ole siinä kovin haka kyllä. Koitan keksiä sellaista tekemistä, että saa olla mahdollisimman paljon ulkona. Olen yrittänyt levätä ja olla kavereiden kanssa, koska heitä ei muuten paljoa ehdi nähdä, kertoo Virossa urheilulukiota käyvä Juntunen. 

Ranskassa hänen kesään kuuluu todennäköisesti myös tiimin matka Andorraan, jonne on maan luoteisosassa sijaitsevasta Toulousesta matkaa noin 140 kilometriä.  

- Heinäkuussa Pyreneiltä on jo lumet sulaneet, joten siellä on hyvä lenkkeillä.  

Joukkueella on Toulousen esikaupungissa kaksi taloa, joissa asuu yhteensä kuusi polkijaa Ranskasta, Englannista, Irlannista ja Mauritiukselta, joten harjoitusseurasta ei ole pulaa. Lenkkimaastotkin ovat hyvät, mutta tuulta riittää, sillä paikkakunta sijaitsee kahden meren välissä. Atlantille on linnuntietä reilut parisataa kilometriä ja Välimerelle noin 150.  

- Se on yksi Ranskan tuulisimmista paikoista, koska metsää ei ole. Seitsemän metriä sekunnissa puhaltava tuuli on tavallinen etenkin keväällä. 

Heinäkuun ohjelmaan vaikuttaa myös haastattelun jälkeen saapunut tieto U23-sarjan SM-kultaa voittaneen Juntusen valinnasta EM-kilpailuihin. Ne ajetaan elokuun alussa Hollannissa.

- EM:ien jälkeen ajan todennäköisesti Baltic Chain Tourin ja olen luultavasti koko syyskuun Ranskassa. 


Astrid Snäll joutui pakkolomalle juoksusta kantapäävamman takia.

 Suunnitelmat uusiksi 

Kestävyysjuoksussa ja triathlonissa kilpailevan Astrid Snällin oli määrä lähteä heinäkuun alussa Hollantiin Euroopan cupin triathlonikilpailuun sprinttimatkalle ja valmistautua kuun puolimaissa pidettäviin 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kilpailuissa 3 000 metrin esteisiin sekä 5 000 metrille, mutta kantapäähän juhannusviikolla tullut pieni murtuma sekoitti kuviot, ja Kuortaneen juhannuskilpailu oli jätettävä välistä. 

- Kantapää kipeytyi estekisassa Jyväskylän Motonet GP:ssä. Tulin 3 000 metrin vesiesteellä huonosti alas, ja jalka vähän tömähti. Ilmeisesti se murtui siinä. 

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla hän joutuu vielä kulkemaan kyynärsauvoilla, mutta toiveissa on päästä juoksemaan kolmen viikon sisällä vamman syntymisestä. Uinti ja vesijuoksu ovat sillä välin sallittuja treenimuotoja, samoin mahdollisesti myös pyöräily. 

- Kesä oli suunniteltu kilpailujen mukaan, ja nyt kaikki menee uusiksi. EM-kilpailut jäävät välistä. 

Snäll kärsi huonosta tuurista myös alkuvuonna, kun hän liukastui ja kaatui tammikuussa. Silloin murtui ristiluu. 

- Kahdeksaan viikkoon en voinut juosta täysipainoisesti ja viiteen viikkoon en pystynyt edes uimaan kunnolla. Tällaiset turhat tapaturmat ovat rajoittaneet treenaamista.  

Triathlonin kannalta on hyvä, että hän pystyy uimaan ja pyöräilemään, mutta kesän kilpailukalenteri rakennettiin alkujaan juoksun ehdoilla.  

- En tehnyt Vanajanlinnaa ja SM-sprinttiä varten erityistä treeniä. Uinti ja pyöräily ovat muutenkin ohjelmassa, mutta kovat treenit olen tehnyt pääosin juosten. Nyt täytyy katsoa löytyisikö esimerkiksi sopivia pyöräily- ja avovesiuintikisoja.

Loukkaantuminen sekoitti kilpailukalenterin lisäksi elämää muutenkin. Heinäkuuksi sovittu kesätyökin joutui vaakalaudalle.

-  Koitan kuitenkin pysyä positiivisena ja saada kantapään parantumaan. Onneksi voi nauttia auringosta ja nähdä ystäviä.

Teksti: Minna Uusivirta
Kuvat: Iida Rantanen, Harrison Jones  ja Pekka Stenholm