Uutta potkua luisteluun

Julkaistu: 02.03.2018

Luistelujaosto on saanut kuluneen talven aikana rutkasti lisää junioreita. Tärkeintä on ollut järjestää laadukasta toimintaa ja saada lapset viihtymään jäällä.

Turun Urheiluliiton luistelujaoston toiminta on piristynyt kuluvalla talvikaudella selvästi edellisistä vuosista. Jaostolla on ollut syksystä lähtien Luisteluliiton kautta hankittuna osa-aikaisena työntekijänä Lauri Paalasmaa, ja säännöllisen harjoitustoiminnan ansiosta jaoston treeneihin on saatu talven aikana paljon uusia lapsia ja nuoria.

Kun kauden alussa jaostolla oli kaksi lisenssiluistelijaa, luistelukoulussa on nyt mukana reilut kymmen 9–13-vuotiasta lasta.

-       Olemme saaneet treeneihin hyvän tuntirakenteen, ja mukaan on tullut uusi osallistuja liki joka viikko, Paalasmaa iloitsee.

Hänen mukaansa kasvun takana on yksinkertaisesti säännöllinen ja luotettava toiminta. Ohjattuja harjoituksia on ympäri vuoden viikoittain yhdestä neljään kertaa. Paalasmaa katsoo, ettei Mika Poutalalla tai muilla huippunimillä ei ole keskeistä merkitystä pienessä lajissa, vaan sen vetovoima perustuu siihen, että treenit ovat juniorien mielestä kivoja ja kehittäviä.

-       Yksinkertaisia asioita tässä on tehty ja saatu lapsia kavereineen sekä vanhempineen tulemaan mukaan. Kilpaurheilu ei ole olennaisinta, vaan lapset haluavat päästä kovaa luistimilla, hikoilla ja liikkua kavereidensa kanssa.

 

Severi Leinonen, 12

Samoilla linjoilla on kaksi vuotta luistelua harrastanut Severi Leinonen, 12. Kesäisin hänen lajejaan ovat rullaluistelu ja jalkapallo.

-       Luistelutreeneissä on vauhtia. On kivaa, kun otetaan aikaa, ja näkee, että kehittyy, Leinonen sanoo.

Harjoitusvuorot hiuskarvan varassa

Talvikauden onnistuminen ei ole ollut jaostolle itsestäänselvyys. Parkin tekojäärata on vauhtiluistelulle ainut mahdollinen harjoituspaikka Turussa. Luisteluvuoroista jouduttiin neuvottelemaan kaupungin kanssa syksyllä pitkään, sillä edellisten talvien myöhäisillä ja varhaisilla vuoroilla ei kaupungin mukaan ollut ollut riittävästi kävijöitä.

-       Kaupungin liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari lähti tukemaan luistelijoiden vuoroja, kun keskustelin hänen kanssaan. Nyt meillä on tiistaisin vuoro kello 20.30–21.30, mikä on alakouluikäisille myöhä, mutta onneksi toinen vuoro on lauantaisin kello 9–10.

 Paalasmaan mukaan Turussa on kesäisin hyvät olosuhteet luistelulle, kun käytössä ovat Kupittaan mato ja velodromi. Talvisin ongelmana on Parkin vuorojen lisäksi jään koko. Parkilla voidaan luistella 250 metrin rataa, mikä sopii pienille junioreille hyvin, mutta on yli 16-vuotiaille liian lyhyt.

-       Vanhemmilla vauhdit nousevat liikaa ja treeni menee melkein pelkäksi kaarreluisteluksi, kun suorilla voi ottaa vain neljä potkua kymmenen sijaan. Treeniolosuhteiden perässä on siis reissattava. Porissa on yksi 333-metrinen rata, mutta lähimmät täyspitkät 400 metrin radat ovat Helsingissä ja Seinäjoella.

 Turussa ollaan kuitenkin jalat tiukasti maassa – tai jäällä. Tällä hetkellä jäävuorojen kustannusten kattaminen on jaostolle niin suuri ponnistus, että esimerkiksi valtakunnallisiin kilpailuihin osallistuminen ei ole mahdollista kuin parille luistelijalle.

-       Perustoiminnan ylläpitäminen vie tällä hetkellä voimavarat, se on fakta. Jotta saamme luisteluvuorot pidettyä, meillä on oltava joka kerta kymmenen osallistujaa. Se on vaatinut ryhtiliikettä jaostolta. Kati Koota on sitkeästi ja maltilla kehittänyt toimintaa, Paalasmaa kiittelee jaoston puheenjohtajaa.

Suuri apu toiminnalle ovat olleet myös seuran apuvetäjät sekä Suomen Luisteluliiton tuella hankitut kilparullaluistelu-, pikaluistelu- ja short track -luistimet, joita jaoston jäsenet voivat vuokrata.

-       Ne ovat vähän niin kuin mäkihyppysukset: niitä ei saa kaupasta, Paalasmaa kertoo.

Tapahtumia kesällä sekä talvella

Toistaiseksi luistelujuniorit eivät Paalasmaan mukaan ole juuri hinkuneet kisoihin, mutta rullaluistelupuolella lapset ja nuoret ovat kilpailleet menestyksekkäästi viime vuosina.

-       Monella heistä on talvilajina esimerkiksi salibandy tai ringette, ja monipuolisuus on 10- tai 12-vuotiaalle tosi hyvä juttu. Rullaluistelujunnuja meillä on ollut viisi tai kuusi ihan Suomen kärjessä.

Juniorien lisäksi jaostolla on muutamia kymmeniä aikuisia harrastajia, jotka osallistuvat toimintaan vaihtelevasti.

Luistelujaosto järjestää vuosittain Suomen pitkäikäisimmän kuntorullaluistelutapahtuman, Kakskerran lenkin. Viime jouluna ensi kertaa pidetystä Tapaninpäivän luistelusta Kupittaan madolla tuli myös menestys.

-          Ihmisiä tuli valtavasti, vaikka markkinoimme hommaa vain somessa. Kolmen tunnin tapahtuma venyi viisituntiseksi, kun kukaan ei malttanut lähteä pois. Se oli myös meiltä voimannäyte kaupungin suuntaan.

Helmikuun alussa luistelujaosto järjesti lisäksi ensi kertaa vuosiin Turun koululaisille luistelumestaruuskilpailut yhdessä neljän muun seuran ja kaupungin kanssa.

-          Mukana oli 168 kilpailijaa ja saimme hyvän karnevaalitunnelman aikaan olympialaisten alle.

 

Tiesitkö tämän luistelusta?

-          Suomesta ei toistaiseksi löydy sisähallia luistelulle, vaikka kansainvälisesti se on ollut sisälaji jo Calgaryn olympialaisista 1988 lähtien.

-          Helsingin Myllypuroon on suunnitteilla pikaluisteluhalli, jota Suomen Luisteluliitto on ajanut vuosikymmeniä. Sen rakentaminen saattaa alkaa jo ensi vuonna.

-          Pikaluistelussa ja short trackissa eli kaukalopikaluistelussa käytetään erilaisia luistimia. Pikaluistelussa terä on luistimen kannasta irti ja short trackissa terä on lyhyempi.