Kaksi uraa kerrallaan - Viivi Voutilainen

 

Kuvassa Viivi yhdessä valmentajansa Susann Sundkvistin kanssa

Urheilu-uran yhdistäminen opiskelujen tai työuran kanssa ei ole aina aivan mutkatonta. Järkevällä suunnittelulla ja toteutuksella niiden yhdistäminen voi kuitenkin onnistua menestyksekkäästi. Esittelemme lyhyessä juttusarjassa malliksi nuorille (ja miksei myös vanhemmillekin) urheilijoille seuramme urheilijoita, jotka ovat omalla kohdallaan onnistuneet löytämään sopivan tasapainon kahden uran välillä. Ensimmäisenä kerromme teille, kuinka korkeushyppääjä Viivi Voutilainen on omalla kohdallaan tässä onnistunut. 

Viivi luki yliopistossa pääaineenaan fysiikkaa ja valmistui maisteriksi vuonna 2018. Pian valmistumisen jälkeen hän aloitti työt teollisuuden alan yrityksessä. Viivin työhön kuuluu erilaisia kehitysprojekteja, raportointeja ja data-analyysejä. Hän työskentelee täyspäiväisesti, mutta saa jonkin verran vaikuttaa omiin työaikoihinsa. "Tykkään yleensä aloittaa työpäivän aikaisin aamulla jo klo 7 maissa, jolloin pääsen treenaamaan jo kolmen aikoihin iltapäivällä. Treenit loppuvat yleensä viiden ja kuuden välillä illalla, joten minulle jää hyvin aikaa myös levätä ennen nukkumaanmenoa." Työelämässä Viivi pitää erityisesti siitä, ettei iltaisin tai viikonloppuna tarvitse enää miettiä läksyjä tai kokeisiin lukua.

Lukion Viivi kävi Kerttulin urheilulukiossa neljän vuoden rytmissä, mikä mahdollisti hyvin kaksi kertaa päivässä harjoittelun. Myös koko yliopiston ajan hän sai treenattua kahdesti päivässä sekä oltua pois lähiopetuksesta leiritysten ja muiden urheilumenojen vuoksi. Nykyisin Viivi keskittyy treeneissä määrän sijasta enemmän laadukkaaseen treenaamiseen oikeilla tekniikoilla. 

Mitä kahden uran yhdistäminen sitten vaatii?

Urheilun yhdistäminen opiskeluun tai työntekoon vaatii Viivin mielestä ennen kaikkea säännöllistä arkea ja hyvää ajanhallintaa. "Vaikka päivän aikana olisi paljon erilaista tekemistä, unesta ja levosta ei kannata silti tinkiä." Viivi onkin jo nuoresta asti oppinut suunnittelemaan omia aikataulujaan sekä tekemään asioita tehokkaasti. "Olen huomannut työelämässä olevan erittäin paljon hyötyä hyvästä ajanhallinnasta ja suunnitelmallisuudesta, jotka olen pitkälti oppinut urheilun ja opiskelun yhdistämisestä. Myös tietynlainen tavoitteiden asettaminen ja itsensä haastaminen kuuluvat sekä työelämään että urheiluun."

Lukioikäistä urheilijaa Viivi kannustaisi hoitamaan perusasiat hyvin sekä urheilussa että opiskelussa. "Mikäli pitkin kurssia opiskelee perusasiat kunnolla, ei tarvitse ennen koetta törmätä kasaantuneeseen työmäärään monien viikkojen ajalta." Viivin mukaan sama pätee myös urheilussa. "Nuorena tehty hyvä pohjaharjoittelu takaa parempaa menestymistä ja terveyttä tulevaisuudessa."

Viivi kokee olleensa siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että koulunkäynti on hänelle itselleen ollut aina hyvinkin helppoa. Hän on pystynyt hoitamaan opiskelut suurin piirtein samassa tahdissa opiskelutovereidensa kanssa, vaikka onkin samaan aikaan harjoitellut monta tuntia päivässä. Viivin mielestä nykyään on hyvät mahdollisuudet venyttää opiskeluaikatauluja, mikäli kuormitus kasvaa liian suureksi. Viivin kokemusten mukaan sekä töissä että opiskeluissa urheilun aiheuttamiin mahdollisiin poissaoloihin on aina suhtauduttu positiivisesti.


Otetaan Viivin kanssa lopuksi vielä muutama kysymys aiheen vierestä.

Mikä sinua motivoi yleisurheilussa?

Yleisurheilussa parasta on omien rajojen haastaminen ja kokemukset, joita ei urheilun ulkopuolelta saa. Urheilu on opettanut itselleni paljon ja minulla on mahtavia muistoja erilaisilta kilpailu- ja leirireissuilta.

Mikä olisi lajisi, jos se ei saisi olla nykyinen päälajisi? Miksi?

Mikäli päälajini ei olisi korkeushyppy, olisi se varmasti jokin muu yleisurheilulaji, kuten kolmiloikka. Yleisurheilu on aina ollut itselleni ehdottomasti mielekkäin harrastukseni.

Minkälaisia rentoutumiskeinoja sinulla on?

Rentoudun lähinnä katselemalla televisiota ja puuhastelemalla jotain, joka vie ajatukset muualle. Teen paljon käsitöitä tai vaikka ratkaisen ison palapelin.