Heikki Pärnä

Korkeushyppääjä Heikki Pärnä on vetänyt TuUL:n yleisurheilujaoston urheilijavaliokuntaa vuodesta 2019 lähtien.

Urheilijavaliokunnan tehtävänä on tuoda urheilijoiden näkemyksiä esiin johtoryhmässä ja edistää urheilijoiden asioita. Toisaalta valiokunta työstää johtoryhmän antamia tehtäviä, esimerkiksi kehittämistoimenpiteitä valmennustukijärjestelmään. 

”Tulevaa kilpailukautta koskien teemme esityksen SM-kisareissujen järjestelyistä ja siitä, miten otettaisiin urheilijoiden tarpeet vielä paremmin huomioon. Useita esittämiämme kehittämistoimenpiteitä toteutettiin jo viime kesän kilpailukauden aikana”, kertoo Heikki tyytyväisenä. 

Heikki on pitkän linjan urheiluliittolainen, joten näkemyksiä toiminnan kehittämiseen varmasti löytyy. Yleisellä tasolla Heikki toteaa monien asioiden kehittyneen urheilijan kannalta parempaan suuntaan sen  20 vuoden aikana, minkä hän on Turun Urheiluliitossa ollut.
”Kalevan Maljan olisi jo aika palata kotiin, joten siihen suuntaan seuran ja urheilijoiden pitäisi kehittyä.”

Korkeushyppy valikoitui varhain päälajiksi  

Heikki kertoo aloittaneensa yleisurheilun aikoinaan Paimion Urheilijoissa noin 7-vuotiaana ja harrastaneensa aluksi vähän kaikkia yu-lajeja.
 ”Huomasin joskus 12-vuotiaana pärjääväni parhaiten korkeushypyssä. 15-vuotiaana tapahtui merkittävä kehitysaskel, kun pääsin NMV-leiritykselle Matti Mettalan oppiin. Sillä kaudella ennätys parani lähes 20 cm ja hyppäsin syksyn viimeisessä kisassa kauden ennätykseni 195 cm.”

18-vuotiaana, vuonna 1999, Heikki siirtyi silloisen valmentajansa Sirkka Laaksosen houkuttelemana TuUL:oon.
”TuUL on minulle kotiseura isolla K:lla, vaikkei kasvattajaseura olekaan. Minut otettiin heti seuraan siirtyessäni loistavasti vastaan.  Seuraan oli helppo tulla, koska oma ikäluokkani urheilijat olivat suurin osa lukiokavereitani Aurajoen urheilulukiosta.” 

Kalevan Kisoja kolmella eri vuosikymmenellä

Heikki on kokenut Kalevan Kisojen kävijä. Ensimmäinen sm-kisakokemus ajoittuu 20 vuoden päähän, Lahden Kalevan Kisoihin ja vuoteen 2000. Paras saavutus toistaiseksi on vuoden 2003 Kalevankisapronssi sekä aikuisten halli-SM-kisoista hankitut kolme mitalia.

”Viimeiset Kalevan Kisani aion hypätä kotiareenalla Turussa 2020. Samalla tavalla olisi tarkoitus lopettaa kuin aloittaakin, eli finaalipaikka ja 200 cm ylitys on ehdoton minimivaatimus”, toteaa Heikki tavoitteestaan urheilijana.

”Kun ensi vuonna ylitän korkeudessa 200 cm, liityn siihen harvalukuiseen urheilijoiden joukkoon joka on ylittänyt 200 cm neljällä eri vuosikymmenellä.”

Urheilua, työtä ja perhe-elämää

Nykyään Heikin aika jakautuu yleisurheilun, työn ja perhe-elämän kesken.
”3- ja 6-vuotiaat tytöt pitävät minut kiireisenä. Mutta jos perheen, työn ja yleisurheilun jälkeen jää silloin tällöin jää vapaa-aikaa, varmimmin minut löytää Paimion Varasvuoren mäkikeskuksesta veteraanimäkihypyn parista.”