Juhani Jalava

”Jokainen liittolaisen tekemä ennätys ilahduttaa minua”

Tämänkertainen TuUL-kasvo on mies tulospalvelun takana, tilastonikkari Juhani Jalava. Juhani on ollut mukana Turun Urheiluliiton toiminnassa jo 70-luvun alusta lähtien. Hän tuli mukaan kisoihin tilastoguru Kauko Niemelän houkuttelemana, ja aloitti liittolaisuransa eräjakoja tekemällä. Johtoryhmän jäsenenä Juhani toimi 70-luvun puolivälistä vuoteen 2015 asti.

Aulis Potinkara kutsui minut johtoryhmän kokouksiin asiantuntija-avuksi, ja sille tielle olen jäänyt. Johtoryhmän jätin tämän vuoden alussa, mutta kuulun edelleen kilpailuvaliokuntaan, Juhani kertoo.

Isän ja pojan yhteinen Tilastopaja
Juhani tunnetaan urheilupiireissä ennen kaikkea tulospalvelu Tilastopaja Oy:stä, joka kerää yhteen yleisurheilukilpailujen tulokset ja tilastoi ne.  Tilastopajan tietokannasta löytyy paitsi tuoreimmat kotimaiset tulokset, myös muun muassa Suomen kaikkien aikojen tilastot sekä maailmantilastot.

– Tilastopaja sai alkunsa 90-luvun puolivälissä. Päätimme poikani Mirkon kanssa, että hänen valmistuttuaan ylioppilaaksi kokeilisimme tätä tilastohommaa tosissamme. Ajankohta oli sikäli sopiva, että muutaman vuoden päästä vuonna 1997 aloitimme myös nettipalvelut, Juhani kertaa.

– Tilastopaja niitti vähitellen myös kansainvälistä huomiota. Muistan vuoden 1998 seurajoukkueiden cupissa Hollannissa, kun paikallinen kaveri tuli juttusilleni. Hän kysyi, tunnenko Mirko Jalavan, jonka hän muisteli olevan kotoisin samasta kaupungista kuin TuUL. No tunsihan minä, Juhani nauraa.

Puoli elämää liittolaisena
Jo kouluaikoina Juhanin ystäväporukka koostui urheilijoista, vaikka hän itse ei loistanutkaan urheilussa.

– Minut valittiin koulussa joukkueisiin aina viimeisenä ja RUK:n maastojuoksuissa olin noin 990. 996:sta osanottajasta. Se minun urheilutaustastani, Juhani nauraa.

Urheilu on kuitenkin ollut tiiviisti mukana Juhanin elämässä, ja puoli elämää on kulunut liittolaisena. Myös Juhanin perhe on ollut tiiviisti mukana TuUL:n toiminnassa.

– Vuosien varrella minulle on kertynyt vaikka millä mitalla hienoja muistoja. Yksi erikoisimmista on Mika Painilaisen viimeinen heitto seurajoukkueiden Euroopan cupissa Birminghamissa vuonna 1992, jolla hän nousi kärjen takaa voittoon, Juhani muistelee.

”Sitoutuminen takaa menestyksen”
Tulospalvelun ja tilastojen erikoismiehenä Juhani seuraa aina tarkkaan liittolaisten kilpailusuorituksia.

– Uskon huomaavani lähes jokaisen liittolaisen oman ennätyksen kisoissa. Kaikki ennätykset ilahduttavat minua aina urheilijan tasosta riippumatta, Juhani kertoo.

– Kaikkien liittolaisten panos ja mukanaolo on tärkeää, mutta sitoutuminen seuratoimintaan takaa TuUL:n menestyksen myös jatkossa. Positiivinen asenne auttaa aina sekä urheilijoita että toimitsijoita, Juhani muistuttaa.