Riitta Hyvärinen

”Olen aidosti ylpeä siitä, kun mustakeltaiset menestyvät”

Toukokuun TuUL-kasvo Sanni Saru nimesi uudeksi kasvoksi Riitta Hyvärisen, naisen Turun Urheiluliiton yleisurheilujaoston toimistotoiminnan takana.

– Jokaisesta TuUL:n tapahtumasta löytää aina Riitan toimitsijatehtävistä pitämässä huolta siitä, että kaikki sujuu hyvin, Sanni sanoo.

Riitta toimii yleisurheilujaoston toiminnanohjaajana, ja hänen vastuullaan ovat kaikki toimiston päivittäiset rutiinit.

 – Hoitelen laskutusta, vastailen vanhempien viesteihin ja otan vastaan uusia harrastajia. Yritän auttaa ja helpottaa ohjaajien, valmentajien ja urheilijoiden tekemistä parhaani mukaan. Pyrin olemaan kaikkien tavoitettavissa lähes kellon ympäri, vaikka toiminkin osa-aikaisena, Riitta kertoo.

Kova kilpailuvietti nuoresta iästä lähtien

Riitan oma urheilutausta on varsin kattava.

– Olen maalta kotoisin, joten lajikirjoni on suhteellisen monipuolinen. Olen harrastanut pesäpalloa, koripalloa, lentopalloa, jalkapalloa, suunnistusta, hiihtoa ja yleisurheilua. Parhaat saavutukseni ja mieluisimmat muistoni ovat hiihdossa ja yleisurheilussa saavutettuja, Riitta muistelee.

– Olen aina ollut aika kilpailuhenkinen, enkä edelleenkään tykkää hävitä, Riitta nauraa.

Nykyään Riitta kannustaa voittoihin ja menestykseen urheilevia tyttäriään. Anni Hyvärinen (synt. 1992) pelaa ringetteä Luvian Kiekossa ja Emma Hyvärinen (synt. 1997) yleisurheilee Turun Urheiluliitossa.

Rivivanhemmasta korvaamattomaksi seura-aktiiviksi

Riitta tuli mukaan Turun Urheiluliiton toimintaan syksyllä 2002, kun hänen tyttärensä Emma aloitti yleisurheilun.  

 – Aluksi olin ihan normaali rivivanhempi, mutta pian aloitin ryhmän apuohjaajana. Sen jälkeen olen toiminut muun muassa ohjaajana, apuvalmentajana, nuorisovaliokunnan puheenjohtajana ja tietysti innokkaana toimitsijana kisoissa, Riitta luettelee.

– Olen häärinyt niin aktiivisesti toimitsijahommissa, että Emma on saanut itse selvitä kisoissa aina 6-vuotiaasta saakka. Onpahan oppinut omatoimiseksi, Riitta hymähtää.

Nykyään Riitta vastaa myös toimitsijahankinnasta kaikkiin jaoston kisoihin ja tapahtumiin.

– Sitä hommaa hoitelen talkooperiaatteella, omana harrastuksenani. Lasten vanhemmille voisin sanoa, että pienelläkin talkoopanoksella on huomattava merkitys. Kaikkien apua tarvitaan ja talkootyöt ovat hyvä tapa päästä osaksi isoa mustakeltaista perhettä. Älkää siis hermostuko ainaisiin talkoopyyntöviesteihini, Riitta toivoo.

”On äärimmäisen hienoa kuulua näin perinteikkääseen seuraan”

Riitalle liittolaisuus merkitsee ennen kaikkea yhteisöä, johon on ilo kuulua.

– On äärimmäisen hienoa kuulua näin vanhaan ja perinteikkääseen seuraan. Olen aidosti ylpeä siitä, kun mustakeltaiset menestyvät, Riitta sanoo.

Riitalle on kertynyt lukuisia hyviä muistoja mustakeltaisten vuosien varrelta.

– Paljon on ihania muistoja takana, mutta varmasti myös edessä. OP-viestit ovat hienoin vuosittainen tapahtuma, ja SM-viestit puolestaan kesän kohokohta. Muistelen lämmöllä kaikkia joukkueidemme bussimatkoja yöpymisineen eri puolille Suomea. Joskus olen joutunut olemaan aika kovasanainen, kun nuorison on vallannut kisahysteria. Bussissa on muun muassa tanssittu macarenaa ja laulettu viimeisimpiä hittejä, Riitta nauraa.

”Ilo kantaa ja antaa voimaa”

Riitan tunnistaa iloisesta hymystä ja positiivisen rempseästä asenteesta. Samanlaiseen positiiviseen ajatteluun hän haluaa rohkaista myös muita mustakeltaisia.

 – Ilo kantaa ja antaa voimaa, joten toivon jokaiselle pientä pilkettä silmäkulmaan, Riitta vinkkaa.

 – Urheilijoille toivon rohkeutta ja halua heittäytyä kovaan harjoitteluun. Välillä voi ja saa tuntua pahalta, ja vastoinkäymiset kasvattavat ja vahvistavat. Kokeilemalla oppii ja omat virheet opettavat. Ei pidä lannistua, sillä ei sellaista vaikeutta tai estettä olekaan, jonka läpi ei mentäisi iloisella ja positiivisella asenteella, Riitta lupaa.