Sanni Saru

”Hyvien kaverien ansiosta treeneihin on aina kiva tulla”


Sanni Saru kuvassa kuudentena vasemmalta

Viimekertainen TuUL-kasvo Jani Ratia nimesi uudeksi kasvoksi Sanni Sarun, jonka äiti Essi Saru (os. Reponen) urheili Janin kanssa samoihin aikoihin.

– Sanni on pirteä ja sitkeä esimerkki nuoresta urheilijasta, joka jaksaa kavereiden tukemana pinnistellä eteenpäin kaikista loukkaantumisista huolimatta, Jani perustelee valintaansa.

Sanni täyttää tänä vuonna 16 vuotta, ja on yhdeksännellä luokalla Aurajoen koulussa. Yleisurheiluharrastuksen hän aloitti jo 6-vuotiaana. Oman urheilunsa ohella Sanni on ollut kesäisin mukana ohjaamassa TS-yleisurheilukouluja.

Mustakeltaisuus kulkee suvussa

Yleisurheilun aloittaminen nuorella iällä ja nimenomaan Turun Urheiluliiton riveissä oli Sannille itsestäänselvyys. Hänen äitinsä Essi urheili oman uransa mustakeltaisissa, ja isoisä Tapio Reponen oli myös vahvasti mukana TuUL:n toiminnassa. Tapio toimi lisäksi Turun yliopiston vararehtorina ja oli arvostettu professori Turun kauppakorkeakoulussa.

– Äitini on ollut Urheiluliitossa koko ikänsä, ja myös isovanhempani ovat olleet toiminnassa vahvasti mukana. Itse aloitin vauvajumpasta äitini kanssa, jossa esiinnyimme TuUL:n 100-vuotis juhlanäytöksessä vuonna 2001. Jo edesmennyt isoisäni toimi aikanaan yleisurheilujaoston puheenjohtajana, joten siksikin seura ja laji olivat aika selviä valintoja. Yleisurheilun aloitin urheilukoulussa noin 10 vuotta sitten, Sanni kertoo.

Yleisurheilun lisäksi Sanni on ehtinyt harrastaa myös muita lajeja.

– Harrastin nuorempana suunnistusta ja telinevoimistelua, ja ihan nappulana satubalettia. Yleisurheilu-urani alkoi urheilukoulusta, jolloin harjoittelimme Haarlan koululla. 9-vuotiaana jatkoin Heidi Pellonperän kilparyhmässä, jolloin harjoituksia oli sekä Kupittaan hallissa että Paavo Nurmen stadionilla. Nykyään harjoittelen Ville Leistenin ryhmässä hyvässä porukassa, Sanni kertaa.

”Liittolaisuus merkitsee hyvää yhteishenkeä”

Liittolaisuus merkitsee Sannille paitsi hienoja kisoja ja tapahtumia, myös hyvää yhteishenkeä.

– On hienoa olla mukana tai katsomossa sellaisissa tapahtumissa kuin esimerkiksi OP-viestit ja Paavo Nurmi Games. Liittolaisuus merkitsee minulle kuitenkin ennen kaikkea hyviä kavereita ja hyvää yhteishenkeä, Sanni sanailee.

– Parhaat muistoni mustakeltaiselta taipaleeltani liittyvät kisamatkoihin. Muun muassa seuraottelut Tampereella ja Helsingissä ovat aina hauskoja kokemuksia. Erityisesti viime kesän SM-viestit Seinäjoella ovat painuneet mieleen, sillä se oli minulle ensimmäinen SM-kisaedustus ja pääsin pitkästä aikaa itse kisaamaan vaikeuksien jälkeen, Sanni muistelee.

Kaverien kannustus on korvaamaton tuki

Sanni on nuoresta iästään huolimatta joutunut kamppailemaan erilaisten vammojen kanssa, ja ystävien tuki on noussut korvaamattomaan arvoon.

– Hyvien kaverien ansiosta treeneihin on aina kiva tulla, vaikka itse ei pystyisikään tekemään kaikkia harjoitteita. Kaverit jaksavat aina kannustaa ja ovat innoissaan silloin, kun onnistun jossain tai pystyn tekemään jotakin tauon jälkeen, Sanni iloitsee.

 – Ryhmästä löytyy yleensä aina myös joku muu, joka on ollut samassa tilanteessa. He ymmärtävät ja osaavat antaa tukea. Myös muiden onnistumiset tuovat itselle uutta motivaatiota treenaamiseen, vaikka itse olisikin sivussa tositoimista, Sanni sanoo.

Toiveissa runsas kisarupeama

Tältä kesältä Sanni odottaa eniten sitä, että pääsisi pitkästä aikaa nauttimaan kilpailuista radalta käsin. Katsomossa istuminen ei houkuttele nuorta urheilijaa.

– Haluan kisata paljon! Odotan eniten viestikisoja, koska ne ovat aina hauskoja ja mieleenpainuvia tapahtumia. Lisäksi haluaisin toivottaa kaikille mustakeltaisille rutkasti tsemppiä kesän kisoihin!

Sannin ensimmäiset OP-viestit, tässä vielä katsomon puolella. Kuvassa oikealla myös Sannin äiti Essi Saru