Teijo Raitio: Toiminnanjohtajan työssä ei tunteja lasketa

Kaikille meille keltamustille tuttu seurahahmo Teijo Raitio on valmistautumassa viimeiseen kisakauteensa yleisurheilujaoston toiminnanjohtajana. Turun Urheiluliiton toiminnassa vuodesta 1996 mukana ollut seuran isähahmo jää eläkkeelle loppusyksystä ja perehdyttää parhaillaan seuraajaansa Antti Leskistä työnsä saloihin.

Teijo Raitio

Teijon pitkään ura seura-aktiivina alkoi 23 vuotta sitten, kun perheen vanhin lapsi siirtyi Kalannista Turkuun urheilulukioon opiskelemaan ja isä päätti muuttaa mukana. Saab-Valmetin Uudenkaupungin tehtaan LVI-ja kiinteistöprojektit vaihtuivat ensin TuUL:n nuorisotoiminnasta vastaavan ja vuodesta 2000 toiminnanjohtajan tehtäviin.

Toiminnanjohtajana Teijo kokee tärkeänä yhteydenpidon laajaan yhteistyöverkostoon. SUL, Turun kaupunki, pääseura, muut paikalliset yleisurheiluseurat sekä tietysti seuran jäsenet muodostavat tärkeämmät sidosryhmät. Teijo toteaakin ihmisten olevan työnsä ehdoton suola.

”Tavoitteenamme on, että seuran jäsenet kokisivat olevansa yhtä suurta perhettä. Tärkeää seuratoiminnan kannalta on saada lasten vanhemmat ja huoltajat mukaan seuratoimintaan, näin isossa ja laajaa toimintaa tarjoavassa seurassa löytyy jokaiselle varmaan sopivia ja mielenkiintoisia tehtäviä.”

Toiminnanjohtajan työt ovat luonteeltaan yleisjohdollisia. Hyvä organisointikyky ja kyky tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa ovat tärkeimpiä työssä vaadittavia ominaisuuksia. Myös joustavuus työajan suhteen on eduksi, tarkkaa työaikaa ei ole, ja töitä riittäisi vaikka 24/7. Varsinkin kesäkausi on kiireistä toiminta-aikaa jaoston järjestämien kilpailujen ja tapahtumien tarjonnan johdosta.

”Toimin TuUL:n järjestämissä yleisurheilukilpailuissa kilpailujohtajana ja Paavo Nurmi Gamesin kilpailuvaliokunnan pj:nä. Myös erilaisten seuran tapahtumien järjestäminen on vastuullani yhdessä muun organisaation kanssa. Vuodesta 2012 olen ollut Paavo Nurmi Gamesin kilpailujohtajana.”

Teijon pitkään työuraan Urheiluliitossa liittyy monta mukavaa muistoa vuosien varrelta. Jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti ja menestystä on riittänyt. TuUL on pystynyt vuodesta toiseen säilyttämään asemansa Kalevan Maljan ja seuraluokittelun kärkijoukossa. Toiminnanjohtajan huoneessa on pitkä rivi Kalevan Maljan pienoispokaaleita, jotka seura on saanut omakseen maljan voitoista. Viimeisin Kalevan Maljan palkinto vuodelta 2013, joten olisi jo aika saada taas malja kotiin.

”Yksi mieleenpainuvimmista muistostani liittyy vuoden 2016 Paavo Nurmi Gameseihin ja miesten keihääseen. Harvoin pääsee kilpailunjohtajana johtamaan kisaa, jossa keihäs lentää kahdesti yli 90 metriä.”

Lokakuussa Teijo jää eläkkeelle toiminnanjohtajan tehtävästään, mutta on vielä luvannut hoitaa vuoden 2020 PNG:n ja Kalevan Kisojen kilpailujohtajan pestit. Aktiivinen seuralainen ei aio jäädä muutenkaan lepäämään laakerilleen.

”Touhua riittää myös työkuvioiden ulkopuolella. Siitä pitävät huolen 50-luvulla rakennettu omakotitalo pihapiireineen ja 1,5 -vuotias cavalier kingcharlesinspanieli Ransu. Aikaa jää toivottavasti myös paremmin muille harrastukselle, mm. luontokuvauksille.”