Janica Rauma

Nimi: Janica Rauma
Syntymäaika: 24.6.1986
Lajit: kestävyysjuoksu

Ennätykset:
1000 m 2.47,10 (2018)
1500 m 4.21,28 (2018)
3000 m 9.23,64i (2019)
5000 m 16.02,24 (2018)
10 000 m 34.06,68 (2014)
3000 m ej. 9.41,70 (2018)

Milloin, missä ja miksi olet aloittanut yleisurheilun?
Aloitin yleisurheilun 12-vuotiaana Forssan Salamassa. Veljeni halusi yleisurheilukouluun, ja sisarusalennuksen vuoksi minäkin menin.

Mitkä ovat tavoitteesi urheilussa?
Tavoitteeni on saavuttaa omat rajani. Ne tulevat vastaan kovin hitaasti, koska aina minun ja rajojeni välille tuntuu ilmaantuvan esteitä.

Mikä on parasta yleisurheilussa?
Yleisurheilussa parasta on se hetki, kun pääsee yleisön metelöimälle stadionille tekemään aukaisuvetoja ja juoksu kulkee itsestään. Paras meteli on yleensä Paavo Nurmen stadionilla tai Helsingin olympiastadionilla Suomi-Ruotsi-maaottelussa.

Mitä rutiineja sinulla on kisapäivänä, ennen kisoja ja kisan jälkeen?
Kisa-aamuna käyn juoksemassa lyhyen herättelylenkin, jonka pyrin lopettamaan noin kuusi tuntia ennen kisaa. Iltakisoja edeltävä aamulenkki ei siis ole aamulla. Aamulenkki on ainoita pakollisia rutiineja, muuten olen aika joustava. On helpompi sopeutua eri maiden kisajärjestäjien metkuihin, jos ei ole liian tarkka omista rutiineistaan. Kisapaikalle haluan yleensä matkustaa ajoissa, jotta pääsen kisatunnelmaan ja saan kerättyä huippusuorituksen vaatimaa painetta ja jännitystä. Verryttelyn aloitan noin tuntia ennen kisaa. Kisan jälkeen teen loppuverryttelyn ja etsin lähistöltä sopivan ruokapaikan. Iltakisan jälkeen nukahtamista saa odotella aamuyöhön.

Lempiruokasi kisan jälkeen?
Usein kisan jälkeen tekee mieli jotakin suolaista.

Mikä on paras yleisurheilumuistosi?
Yksi mieleenpainuvimmista yleisurheilumuistoistani on vuoden 2014 Suomi-Ruotsi-maaottelusta, jossa juoksin 10 000 metriä, vaikka minut oli alun perin valittu 3000 m esteisiin. Ennätykseni oli keskimäärin noin kierroksen verran ruotsalaisten tilastoaikoja huonompi. Olimme kuitenkin Minna Lammisen kanssa kisaa edeltävänä iltana päättäneet roikkua mukana niin kauan kuin pystyisimme. Päätimme myös, että jos olemme mukana vielä, kun kisaa on jäljellä 1500 m, olemme vahvoilla. Meinasin pudota lähes jokaisella kierroksella mutta aina päätin taistella vielä yhden kierroksen. Sitten ruotsalaisia alkoi pudota ja yleisö herätä. Kun 8500 metriä oli juostu, alkoi jo tuntua helpolta. Niinpä otimme Minnan kanssa kaksoisvoiton.

Mitä missä työskentelet?
Teen osa-aikaista työtä Turun yliopistolla. Välillä opetan ja välillä tutkin suomen kieltä. Olen koulutukseltani myös biokemisti.

Mitä teet vapaa-ajallasi, harrastatko yleisurheilun lisäksi jotain muuta?
Treenien ja töiden jälkeen vapaa-ajalla ehdin vain syödä ja nukkua. Harrastanko siis syömistä ja nukkumista?

Mitä urheilulajeja seuraat aktiivisesti?
Yleisurheilua, hiihtoa ja suunnistusta sekä olympialaisten aikaan kaikkia olympialajeja.

Mitä tavoitteita sinulla on tulevalle kaudelle?
Tokion olympialaiset ja Pariisin EM-kisat on merkitty kalenteriin. Nilkassani on kuitenkin syksyllä ollut hieman mystinen vaiva, jota en kalenteriini ollut merkannut.

Terveisesi seuran junioreille?
Etsikää oma juttunne ja kehittäkää siitä kovalla työllä ja iloisella mielellä menestystarina.