Paunosten urheileva perhe

Ketkä kuuluvat Paunosten perheeseen?
Isä Ari 58 vuotta,  äti Aila 62 vuotta, Aaro 33 vuotta, Vilja 31 vuotta, Venla 26 vuotta ja Aino 24 vuotta.

Mitä lajeja olette harrastaneet?
Ari: Kestävyysjuoksu, lapsena kaikki yleisurheilulajit, myös maastohiihto
Aila: Hiihto, yleisurheilu
Aino: Yleisurheilun useita lajeja, jalkapalloa, pihaleikkejä
Venla: Useita yleisurheilulajeja, hiihtoa, jalkapalloa, nyrkkeilyäkin harrastin aikoinaan hetken aikaa, Ainon kanssa paljon pihaleikkejä ja voimistelua pienenä

Parhaita urheilusaavutuksia?
Ari: Suomen ennätykset miesten 3000 metriä 7,43,20 ja maili 3.55,67, nuorten 19-v Euroopan ennätys 3000 m. 3000 metrin aika oli aikoinaan myös nuorten ME. Kaksi nuorten Euroopan mestaruutta 1500 metrillä 1975 ja 1977.
Aila: 42 maaottelua, SE 800 m, 19 KK-kisojen mitalia
Aino: 2010 ja 2015 Kalevan Kisojen mitalit, maaottelu edustukset
Venla: 4 SM-mitalia, joista 2 kultaa 400m aidoissa.

Parhaita urheilumuistoja?
Ari: Pitkä ura, lukemattomia muistoja. Ehkä 13-vuotiaana, kun paransin tonnin ennätystäni 3.00:sta 2.52:een, silloin tajusin että minusta voisi tulla juoksija.
Aila: Ensimmäinen KK voitto 800 m Kouvola v 1970, maaottelut, erityisesti Ranska-Suomi mo v -76 (ilman tuota en nyt vastailisi näihin kysymyksiin)
Aino: Parhaita muistoja on etelänleireiltä sekä maajoukkue edustukset ja matkat esim. Ruotsiottelut sekä Euroopan Joukkuemestaruuskisat Cheboksaryssa.
Venla: Ensimmäinen Kalevan Kisojen mitalini vuonna 2012 Lahdessa, kun juoksin elämäni neljännen kerran 400m aidat ja tulin toiseksi sekä ensimmäinen Suomenmestaruuteni 2013 Vaasassa 400m aidoissa.  

Parhaita TuUL-hetkiä?
Ari: Seuran vanha kerhohuoneisto Linnankadulla, jossa oli narisevat puulattiat ja seinät täynnä seuran palkintoja ja valokuvia. Vuonna 1979 Kalevan maljan voitto ratkesi Kalevan kisoissa viimeiseen lajiin, 1500 metrin juoksuun, jonka onnistuin voittamaan.
Aila: Kaikki SM-viestit
Aino: SM- ja OP-viestit
Venla: SM-viestit ja OP-viestit

Perheen kovin jännittäjä?
Kaikki: Äiti

Koska pinna kiristyy kenelläkin?
Ari: Joskus asiat eivät vaan suju. Ehkä itsekin väsynyt.
Aila: Jos ei heti löydetä kisapaikalle, niin alan hermoilemaan.
Aino: Arilla on pitkä pinna, harvoin näyttää kiristystä. Itsellä varmaan useiten näytän tunteita turhautuessa.
Venla: Iskällä harvoin, mutta silloin kun meillä on Ainon kanssa kropassa ongelmia, joihin ei meinaa löytyä selkeää selitystä. Äitillä silloin kun hän jännittää liikaa. Ainolla, jos hän ei ole tyytyväinen omaan tekemiseensä. Itselläni, jos joku asia ei ole kontrollissani vaikka niin haluaisin.

Miten vanhempien urheiluharrastus alkanut?
Ari: Kehdosta.
Aila: Kotoa, 50-luvulla kaikki urheilivat.

Toivoivatko vanhemmat lapsista urheilijoita?
Ari: Kyllä!
Aila: Kyllä!

Onko jännitys pahempaa, kun kisaa itse vai muiden suorituksia seuratessa?
Ari: Kun itse urheili, jännityksen kanssa oli sinut ja tiesi mitä tapahtuu. Radan reunalta katsottuna voi vain toivoa kaikkea hyvää.
Aila: Paljon pahempaa/parempaa, kun on äidin tunteet mukana.
Aino: Se on erilaista, välillä tuntuu että jännittää katsoessa enemmän kun omassa startissa, jolloin kaikkeen voi vaikuttaa.
Venla: On paljon jännittävämpää katsoa Ainon kisoja, koska toivon hänen niin kovasti menestyvän. Omassa kisassa jännitys on erilaista, kun kaikkeen voi itse vaikuttaa.

Urheilijaesittelyt: Aino ja Venla Paunonen

Aino Elisabet Paunonen
Syntymäaika: 4.11.1992
Ennätys: 800m 2.05,84

Venla Elina Paunonen
Syntymäaika: 24.7.1990
Ennätykset: 800m 2.06,34
400m aj 57.44

Miten kesän kilpailut sujuivat?

Aino: Kesän kilpailut sujuivat kaksijakoisesti. Tuli ennätyksiä ja onnistumisia mutta oli paljon myös vaikeita kisoja. Selkäongelmani hankaloittivat suurinta osaa kisoista mutta koska ennätykset paranivat niin fiilis jäi paremman puolelle. Uuteen kauteen tunnelmat on positiivisemmat ja innokkaat, lähtökohta harjoitteluun on paljon parempi kun edellisinä vuosina.

Venla: Kesään kuului pettymyksiä, mutta myös onnistumisia ja paljon kivoja hetkiä. Pieni etureisivamma esti kilpailemisen EM-kisoissa, mikä oli kova takaisku. Keskityttyäni loppukesän 800 metrille, sain myös onnistumisia. Kesä oli mahtava päättää ensimmäisessä 800 Ruotsiotteluedustuksessa.

Huippukohdat?

Aino: Ennätysjuoksu Belgiassa.
Venla: Ruotsi-Suomi maaottelu lähes täydellä Ratinan stadionilla.

Millaiset olivat lähtökohdat kauteen ja mitkä tunnelmat nyt alkavasta harjoittelukaudesta?

Aino: Uuteen kauteen tunnelmat on positiivisemmat ja innokkaat, lähtökohta harjoitteluun on paljon parempi kun edellisinä vuosina.
Venla: Lähtökohdat ovat parhaimmat tähän mennessä, koska olen tehnyt pari vuotta melko ehjää ja hyvää harjoittelua. Tunnen että pohjani ovat nyt hyvät, ja toivottavasti saan viritettyä itseni hyvään kuntoon ensi kesäksi.

Koska olet aloittanut yleisurheilun? Miten?

Aino: Isojen sisarusten perässä menin kentälle, jonne ei kyllä vaikea ollut löytää sen sijaitessa talomme "takapihalla".
Venla: Yleisurheilu on tullut melko lailla jo ”äidin maidosta”. Olen elänyt koko elämäni lajin parissa, koska vanhempani ja kaikki sisarukseni ovat yleisurheilleet. Systemaattisemman harjoittelun olen aloittanut noin 14 vuoden ikäisenä.

Paras muisto uralta? Paras saavutus?

Aino: Parhaana saavutuksena tähän asti pidän 2015 SM-mitalia. Parhaita muistoja on etelänleireiltä sekä maajoukkue-edustukset ja -matkat esim. Ruotsiottelut sekä Euroopan Joukkuemestaruuskisat Cheboksaryssa.
Venla: Parhaita muistoja ovat mm. sellaiset, kun on pystynyt yllättämään itsensä ja pystynyt sellaiseen suoritukseen jota ei osannut odottaa. Esimerkiksi 2012 Lahden Kalevan Kisoissa juoksin hyvin kokeilumielessä 400m aidat, ja sijoituinkin toiseksi.

Tavoitteet urheilussa?

Aino: Kehittyä niin hyväksi kuin itsellä mahdollista, päästä arvokisoihin ja juosta lähelle 2 minuuttia, unelma sen alle.
Venla: Kilpailla Eurooppalaisella huipulla ja juosta 800m alle kahteen minuuttiin. Tavoittelen myös, että voisin saavuttaa oman maksimitasoni ennen kuin urani loppuu. 

Onko jotain rutiineja kisapäivänä/ ennen kisaa?

Aino: Paljon pieniä rutiineja, mutta kisapäivä lähtee usein aamuverryttelystä ja aamupalasta. Fiilistä haen musiikilla. Riippuu kisasta ja olosta. Usein tykkään valmistautua itsekseni omissa oloissa, mutta hyvää fiilistä haen myös kentällä olevista ystävistä.
Venla: En ole varsinaisesti juuttunut mihinkään tiettyyn kaavaan. Suunnittelen kisapäivän kilpailuaikataulun mukaan. Verryttely on yleensä melko samanlainen, ja ennen kilpailua teen myös aamuverryttelyn. Kun olen itsevarma kisaan lähdettäessä, saatan olla melko kovakin jutustelemaan ja heittämään huumoria ennen kisaa kilpasiskojen kanssa.

Lempiruoka kisan jälkeen?

Aino: Usein tulee syötyä mitä kotimatkan tarjonnasta löytyy. Pyrin syömään hyvin kisan jälkeen vaikkei aina ruokahalu olekaan kovin hyvä ja jos on ollut hyvä kisapäivä, niin palkitsen makeisilla.
Venla: Pyrin syömään terveellisen ja täyttävän aterian, koska ennen kisaa syöminen saattaa olla niukkaa sinä päivänä. Sen jälkeen saatan syödä jonkun pienen herkun, kuten suklaapatukan.

Mitä opiskelet tai oletko töissä?

Aino: Valmistun jouluna Vierumäeltä liikuntaneuvojaksi. Töitä teen 10-12 vuotiaiden lasten yleisurheiluvalmentajana.
Venla: Valmistuin vuosi sitten tradenomiksi. Tällä hetkellä pidän liikuntailtapäiväkerhoja ja yleisurheilutreenejä lapsille ja nuorille.

Ehditkö harrastaa jotain muuta?

Aino: Enimmäkseen sellaista mitä voi kotona puuhata, iltaisin luen kirjoja ja kuuntelen musiikkia. Niin usein kun mahdollista vietän aikaa ystävieni kanssa. Työni on niin mukavaa, että voisin kutsua sitä harrastukseksi myös.
Venla: Innostun aina milloin mistäkin. Välillä tykkään esimerkiksi valokuvata ja toisinaan innostun ompelemisesta tai vaikka leipomisesta. Meillä on kotona puolivuotias Lapinkoiran pentu, jonka kanssa touhuan päivittäin paljon.

Mitä muita lajeja seuraat?

Aino: Olen kiinnostunut vähän kaikista urheilulajeista, mutten voi sanoa seuraavani tiiviisti. Jalkapallo on varmasti yleisurheilun jälkeen laji josta olen eniten kiinnostunut, mutta paikanpäälle olisin innostunut menemään katsomaan lajia kuin lajia.
Venla: Kaikki urheilu kiinnostaa. Avopuolisoni on kova jalkapallofani, joten jostain syystä sitä tulee meidän televisiosta aika paljon. Hänen salibandypelejä käyn katsomassa paljon paikanpäällä.

Terveiset seuran nuorille yleisurheilijoille?

Aino: Uskokaa itseenne ja unelmiinne ja tehkää asioita rohkeasti niiden eteen! Hyvää syksyä! :)
Venla: Uskokaa unelmiinne, kaikki on mahdollista! Nauttikaa!